Ga naar de inhoud
Home » Recepten & Verhalen » Truffel

Truffel

Witte truffel van Alba

We reisden in oktober naar Alba (Piemonte, Italy), om de Fiera del Tartufo en aanverwante festivals te bezoeken. In en rond Alba zijn er veel festivals om het nieuwe truffelseizoen te vieren en de truffel te eren. Op de beurs zelf, tonen alle lokale truffeljagers (trifulau) hun truffels om deze te verkopen, en bezoekers kunnen er een heleboel leren over truffels en hun tradities.

Foodiletto Truffle Fair

Feiten over truffel

In het beroemde gebied Langhe worden truffels niet gekweekt, ze groeien hier alleen van nature. De mensen onderhouden de bossen en behouden het terrein waar truffels kunnen groeien, om zo de omstandigheden te optimaliseren. De truffel is een soort schimmel die in symbiose groeit met bomen, vooral populieren. Ook linden, eiken en wilgen zijn belangrijke bomen met truffels en rondom Alba veel hazelaars.
Truffels groeien ondergronds, dus de beste manier om ze te vinden is door hun aroma. In het verleden gebeurde dit met varkens, maar varkens hebben de neiging om truffels op te eten als zij ze vinden en beschadigen ook de grond. Daarom is het tegenwoordig verboden om met varkens te werken en worden honden gebruikt om de truffels op te sporen en op te graven. Alleen erkende truffeljagers mogen de bossen in dit gebied betreden, waar de beroemde witte truffel wordt gevonden maar ook zwarte truffels groeien.

Op zoek naar truffels

Om zelf te ervaren hoe truffels worden verzameld, gingen we op een een-op-een truffeljacht. In de prachtige omgeving van de Langhe, gingen we mee met Carlo Marenda en zijn twee honden Emi en Buk. We hadden het geluk om enkele truffels te vinden en leerden veel over de geschiedenis van de truffeljacht.
Naast een professionele truffelzoeker is Carlo tevens de oprichter van het “Save the Truffle” initiatief, en is toegewijd om het ecosysteem van de truffels te beschermen. Dit is een geweldig en erg belangrijk project, dat Carlo met grote passie vervult. Je kunt meer informatie vinden over het duurzaam genieten van (witte) truffels via http://www.savethetruffle.com/en/

Foodiletto Truffle Hunt
Foodiletto Truffle Hunt

Barolo

Van truffelgerechten kun je erg goed genieten met een heerlijk glas Barbera d'Alba Superiore, maar onze favoriete wijncombinatie is met Barolo. Ons bezoek was dus niet compleet voordat we enkele dagen besteedden in het nabijgelegen dorp Barolo, om de oogst van de verrukkelijke Nebbiolo druiven mee te maken.
Nebbiolo druiven doen er lang over om te rijpen, en zijn daarom ook meer complex dan andere druivenrassen. Vanwege het sterke karakter, is het nodig om minimaal twee jaar in eikenhouten vaten te rijpen (traditioneel van Slavonisch Eiken, uit Kroatië), om een elegante en uitgebalanceerde smaak te ontwikkelen. Het duurt dan ook in totaal minimaal drie jaar na oogst totdat een wijn wordt vrijgegeven.

Ben jij ook fan van truffels ?

Ontdek onze truffelproducten